Komfort för gramjägaren – Therm-a-Rest NeoAir UberLite

Detta uppblåsbara liggunderlag är ett av de lättaste som finns på marknaden, och det kostar därefter (2000-2700kr). Materialen är väldigt tunna, så det kräver lite extra tanke när man slänger sig på liggunderlaget efter en lång vandring.

Packstorlek & vikt
Då liggunderlaget saknar isolerande fyllning packas det ihop till en liten rulle och tar minimalt med plats (ca 15 x 9 cm). Vikten för medium storlek är ynka 250 gram.

Komfort
Det är ett riktigt skönt liggunderlag för både rygg och sidosovare. Tjockleken är ca 6,4 cm och R-värdet är 2. Vilket är riktigt bra för vikten och storleken. Kombinerat med ett cellplastunderlag funkar det även på vintern för mig. Deras tidigare modell Xlite tyckte jag prasslade en hel del, det gör inte Uberlite.

Blåsa upp & packa
Alla Thermarest liggunderlag har skruvventil, där tycker jag det finns andra bättre lösningar som går fortare att blåsa upp men framförallt snabbare att tömma på luft. Ihoppackningen kräver som de flesta andra att man viker ett antal gånger innan man rullar om man vill packa tillbaka i packpåsen.

Kvalitet
Uberlite har verkligen inte snålat in på materialen, däremot har man valt de tunnaste och lättaste materialen för att hålla vikten nere. Detta medför att liggunderlaget inte tål samma behandling som andra.

Sammanfattning
Om man kan hantera det tunnare materialet och den krångliga ventilen så har man ett av det lättaste liggunderlaget som finns, som dessutom är riktigt skönt och varmt! Jag har valt att inte använda det direkt mot marken utan har alltid något under (tältduk, markduk, cellplast). Priset kommer avskräcka många, men om man ska gå långt under många dagar kan det vara värt det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *